PharmacoFood Klaszter

Név: PharmacoFood Klaszter

Tevékenység: funkcionális élelmiszer

Kontakt személy(ek): Oláh Zoltán tudományos igazgató; Letoha Tamás orvos igazgató

Drótposta: ;

Levelezési cím: 6726 Szeged, Tiszavirág u. 11

Telefon: 06-30/257-7393

Megjegyzés: akkreditált klaszter

A Pharmacoidea Kft. kutatói olyan, az élelmiszerekben szabadon felhasználható egészségvédő élelmiszeripari esszenciát fejlesztettek ki, amelynek növényi hatóanyagai az elvégzett klinikai vizsgálatok eredményei szerint is alkalmasak az Alzheimer-kór megelőzésére és gyógyítására.

A testfehérjék kóros szerkezeti elváltozásán alapuló betegségek, mint az Alzheimer és a Parkison- kór, a 2-es típusú cukorbetegség vagy az időskori vakság különösen nagy egészségügyi terheket jelentenek Európában és világszerte, amely azonban kiküszöbölhető lenne tudományosan igazolt hatású hatóanyagoknak a napi diétába történő beépítésével.

A betegségeket kiváltó kóros fehérje lerakódásokat eliminálni képes hatóanyagok jelenleg teljesen hiányoznak a piacról → a fehérjeszerkezeti betegségek jelenleg gyógyíthatatlanok.

A modern molekuláris biológia és bioinformatika eszközeivel kifejlesztett, a népbetegségnek számító ún. fehérjeszerkezeti betegségeket specifikusan megelőzni/gyógyítani képes élelmiszertermékek világszerte hiányoznak, egy napjainkban elvégzett felmérés adatai szerint hasonló termékek sem állnak a rászoruló fogyasztók rendelkezésére.

A gyógyszerfejlesztéshez hasonló módszerekkel kifejlesztett, tudományosan igazolt hatású hatóanyagokat „plakkbontó” esszenciaként nagy élelmiszeripari vállalatok számára értékesítve olyan innovatív funkcionális élelmiszerek kerülhetnek a piacra, melyek az evés élvezeti funkciójának megtartása mellett juttatják be a tudományosan és klinikailag igazolt hatású védőanyagaikat az emberi szervezetbe, megakadályozva ezzel a fehérjeszerkezeti betegségek rohamos növekedését.

A Pharmacoidea Kft. missziója

  • új gyógyszerjelöltek, és gyógyhatású hatóanyagok folyamatos fejlesztése;
  • innovatív gyógyító eljárások és hatóanyagok a laborasztaltól a klinikai kipróbálásig való menedzselése és a gyógyítás/betegségmegelőzés szolgálatába állítása;
  • tudományosan/klinikailag igazolt hatóanyagokat tartalmazó, nagy hozzáadott értékű egészségvédő funkcionális élelmiszerek és élelmiszeripari esszenciák kifejlesztése és piacra juttatása;
  • elektronikus adatbázisok és széleskörű népegészségügyi felvilágosító kampány a tudományos alapokon nyugvó, tudatos és egészségmegőrző/javító táplálkozási szokások elterjesztéséhez;
  • tudásalapú munkahelyek teremtése a helyben kiképzett és rendelkezésre álló, tudományos képesítéssel rendelkező munkaerő jelenleginél jobb, teljesítmény orientált kiaknázására;
  • a magyar élelmiszeripar vezető pozíciójának visszaszerzése: legyen az ország Európa funkcionális éléskamrája.

Mivel a fogyasztók nagy tömegei számára a gyógyszerek helyett az innovatív, tudományosan kifejlesztett élelmiszeripari termékek jobban szolgálnák az élethossz és az életminőség javítását, a Pharmacoidea Kft. vezetésével a kutatási terület hazai szakértőiből és piacvezető élelmiszeripari cégekből (Fornetti, Hungerit, PICK, SOLE stb.) létrejött a PharmacoFood Dél-alföldi Élettudományi és Funkcionális Élelmiszeripari Klaszter, mely a Pharmacoidea Kft. által kifejlesztett gyógyhatású esszencia felhasználásával tudományosan igazolt hatású, egészségvédő funkcionális élelmiszereket kíván létrehozni.

A Pharmacoidea kutatói által megvalósított nemzetközi hírű tudományos fejlesztések, ill. a PharmacoFood Klaszter gazdasági potenciáljának felismerésével immár a politika is mellszélességgel kiáll a Pharmacoidea Kft. funkcionális élelmiszerfejlesztési céljai mellett. Így a 2008-as Baross Gábor pályázaton elnyert támogatásnak köszönhetően az ősszel Szegeden beindul az MentalFitol™ esszencia ipari mérető gyártása. Aktuális klaszterpályázatai révén pedig a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség további forrásokat biztosít a Pharmacoidea és partnereinek közös termékfejlesztésére.