Menü

Hírek

A víz világnapja – Vízvizsgálati labor az Egyesületnél

A víz kincs – ez a mottója a 2022. évi víz világnapjának, amelyet világszerte március 22-én tartanak, annak érdekében, hogy a különféle kampányokkal, rendezvényekkel, akciókkal a víz fontosságára és védelmére hívják fel az emberek figyelmét.

A tiszta ivóvíz az emberi élet nélkülözhetetlen feltétele, az egyetlen élelmiszer, amely semmi mással nem pótolható. Mi Magyarországon természetesnek vesszük az ivóvízbiztonságot, vagyis azt, hogy tiszta és jó minőségű ivóvíz kellő mennyiségben mindig a rendelkezésünkre áll, pedig mára az édesvíz a Föld egyes területein kevesebb, mint amennyire az ott élőknek szükségük lenne.

A víz az emberi szervezet fő alkotóeleme: az újszülöttek súlyának körülbelül 75-78%-át víz teszi ki, majd az életkor előrehaladtával ez az arány folyamatosan csökken, egy felnőtt szervezete átlagosan 50-59%, egy idős emberé 47-56% vizet tartalmaz nemtől függően. Testünk víztartalmának 15-25%-os elvesztése akár halálhoz is vezethet (forrás: https://egeszsegvonal.gov.hu/)

 

A korábban megkezdett környezetvédelmi kutatásai infrastrukturális feltételeinek megteremtése érdekében saját és bérelt laboratóriumokat tart fenn az Egyesület.

Alapvető vízmintavételi, fizikai, kémiai, kolloidikai mérések.

Alapfokú szerzői jogi tanfolyam

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala alapfokú szerzői jogi tanfolyamot indít.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala alapfokú szerzői jogi tanfolyamot indít.
A képzés ideje: 1. nap: 2017. március 21.; 2. nap: 2017. március 28.
Helyszín: Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, 1081 Budapest, II. János Pál Pápa tér 3.
Jelentkezési határidő: 2017. március 10.
Bővebben

Középfokú iparjogvédelmi tanfolyam

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala középfokú iparjogvédelmi tanfolyamot indít 2017. március 29-én.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala középfokú iparjogvédelmi tanfolyamot indít 2017. március 29-én.
A jelentkezés határideje: 2017. március 3.
Helyszín: Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, 1081 Budapest, II. János Pál Pápa tér 3., földszinti oktatóterem

Bővebben

Gran Prize Interdiszciplináris Innovatív Díj Pályázat 2017

A Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület meghirdette a Gran Prize Interdiszciplináris Innovatív Díj pályázatát.

A Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület meghirdette a Gran Prize Interdiszciplináris Innovatív Díj pályázatát.

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő innovatív megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évi egy alkalommal.

A pályázat benyújtásának határideje: 2016. április 17.

Pályázati kiírásról és további információkról bővebben: Tel: : +36 309/708/433

Email: swedishchamber@swedishchamber.hu

Web: www.swedishchamber.hu

Kiírás_HU

Kiírás_EN

Elindult a DDRIÜ új projektje: “I-CON – Improving COmpetences and skills through Food sector InNovations”

Az Interreg Central Europe Programme keretein belül induló I-CON nevű projekt fő céljául tűzte ki, hogy javítsa a vállalkozói kompetenciákat és készségeket az élelmiszeripari innovációkon keresztül. A projektben 10 partner vesz részt (különböző országokból), akiknek célja, hogy folyamatosan segítsék és mentorálják a résztvevő cégeket.

Szlovénia, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország – a bekövetkezett strukturális változások következményeként – csökkenő foglalkoztatási lehetőségekkel néznek szembe a hagyományos iparágakban.

Ez hangsúlyozza annak szükségességét, hogy lépéseket kell tennünk a munkahelyteremtő potenciállal rendelkező gazdasági tevékenységek ösztönzésére azokban a régiókban, amelyek a gazdasági fejlődés elősegítéséhez szükséges lehetőségek kritikus tömegének megtartása terén nehézségekkel néznek szembe.

Elemzések azt mutatják, hogy az élelmiszeripari szektor (együtt más, az értéklánchoz tartozó szektorokkal) az egyik legfontosabb potenciális terület abból a szempontból, hogy a távoleső területek társadalmi-gazdasági helyzetét javítsuk.

Az említett közép-európai országok, valamint Ausztria, Olaszország és Németország célja – az I-CON projekt keretében, – hogy együtt létrehozzunk egy transznacionális akciótervet, annak érdekében, hogy fejlesszük a KKV-k versenyképességét, kompetenciáit és készségeit élelmiszeripari innovációs lehetőségeken keresztül.

Az I-CON projekt eredménye pedig, egy közös transznacionális élelmiszeripari mentor rendszer, valamint egy közösségi dizájn platform használata lesz.

További információk: http://www.interreg-central.eu/Content.Node/I-CON.html illetve http://www.ddriu.hu/projektek

Kapcsolat

Elérhetőség

Dél-Alföldi Regionális Innovációs Ügynökség
6720 Szeged, Kígyó utca 4.captcha
Az Ön böngészője elavult!

Kérem frissítse böngészőjét az oldal hibátlan megjelenítéséhez.Frissítem a böngészőm

×