3P Műanyagipari, Csomagolástechnikai, Nyomdaipari Klaszter

Név: 3P Műanyagipari, Csomagolástechnikai, Nyomdaipari Klaszter

Tevékenység: csomagolástechnika

URL: www.3pklaszter.hu

Gesztor: Bács-Kiskun Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány

Kontakt személy(ek): Dr. Csonka Péter ügyvezető igazgató; Dr. Csonka Péter

Drótposta:

Levelezési cím: 6000 Kecskemét, Vörösmarty u. 12.

Telefon: 06-76/514-771

Megjegyzés: akkreditált klaszter

A 3P Műanyagipari, Csomagolástechnikai, Nyomdaipari Klaszter elsősorban a dél-alföldi régió műanyaipari, csomagolástechnológiai és nyomdaipari vállalkozásait tömöríti, de innovációs szerepe országos és nemzetközi szinten is megjelenik. A 3P Klaszter egyrészt a meglévő kapacitások, a technológiák és a szakmai tudás egymás közötti elosztását és koordinálását hivatott ellátni, másrészt a közös fellépést és a piaci megjelenést kívánja szakmai tevékenysége által szolgálni. Taglétszáma – a 2007-es alapítása óta – folyamatosan nő. A közel 50 tag között jelen van a kis-, közepes és nagyvállalatok mellett több felsőoktatási intézmény, kutatás fejlesztéssel foglalkozó, valamint érdekképviseleti szervezet is. A cégek árbevétele 2007-ben meghaladta 33 Milliárd Ft-ot, melyből jelentős összeget fordítottak kutatás-fejlesztésre.

– A 3P Klasztert alkotó műanyagipari termelő vállalkozások profiljai: PET előforma és egyéb műanyag (műszaki) termékek gyártása, polietilén és polipropilén fóliagyártás és konfekcionálás, járműipari termékek: szűrők, légrugók, ülések stb gyártása, vízvezeték szerelvények, PVC csövek, lakásvilágítási termékek, műanyag elektrotechnikai alkatrészek gyártása.
– Csomagolástechnikai tagjaink tevékenységei: a háztartási és vegyipari csomagolások forgalmazása, a kozmetikai iparban használatos műanyag tégelyek, flakonok gyártása, kasírozott díszdobozok, papír és zsinórfüles táskák készítése.
– Nyomdaipar területén működő vállalkozás tevékenységei között szerepel a könyv, az újság és a reklámanyagok készítése és a csomagolást segítő nyomdai munka is: keménytáblás, flexibilis táblás könyvek, kartonált, irkafűzött kiadványok, napilapok, folyóiratok gyártása.
A 3P Klasztertagok tevékenységük során környezettudatos magatartást folytatnak.

A Klaszter stratégiai céljai között szerepel: tagjai közötti hosszú távú hálózati együttműködés hatékonyságának növelése, a beszállítói kapcsolatok kialakulásának elősegítése, a három szakmai terület önálló fejlesztési törekvései mellett a közös fejlesztési koncepciók megfogalmazása, a megfelelő képzettségű szakemberbázis képzése, a tőketámogatások szervezése, valamint a 3P Klaszter bekapcsolása az EU Innovációs programjaiba.
Ezen célok meghatározásakor is a tagok piaci pozíciójának erősítése, versenyképességének növelése volt a legfontosabb cél, ez határozza meg a klaszter jövőre vonatkozó munkafeladatait is.

A 3P Klaszter elnyerte az Akkreditált Innovációs Klaszter címet, így egyike lett annak a 15 magyarországi klaszternek, amely rendelkezik ezzel a minősítéssel. Ezzel olyan elkülönített forrás nyílt meg a klaszter számára, amely kiemelten támogatja közös innovációs fejlesztéseit.