Szlovénia, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország – a bekövetkezett strukturális változások következményeként – csökkenő foglalkoztatási lehetőségekkel néznek szembe a hagyományos iparágakban.

Ez hangsúlyozza annak szükségességét, hogy lépéseket kell tennünk a munkahelyteremtő potenciállal rendelkező gazdasági tevékenységek ösztönzésére azokban a régiókban, amelyek a gazdasági fejlődés elősegítéséhez szükséges lehetőségek kritikus tömegének megtartása terén nehézségekkel néznek szembe.

Elemzések azt mutatják, hogy az élelmiszeripari szektor (együtt más, az értéklánchoz tartozó szektorokkal) az egyik legfontosabb potenciális terület abból a szempontból, hogy a távoleső területek társadalmi-gazdasági helyzetét javítsuk.

Az említett közép-európai országok, valamint Ausztria, Olaszország és Németország célja – az I-CON projekt keretében, – hogy együtt létrehozzunk egy transznacionális akciótervet, annak érdekében, hogy fejlesszük a KKV-k versenyképességét, kompetenciáit és készségeit élelmiszeripari innovációs lehetőségeken keresztül.

Az I-CON projekt eredménye pedig, egy közös transznacionális élelmiszeripari mentor rendszer, valamint egy közösségi dizájn platform használata lesz.

További információk: http://www.interreg-central.eu/Content.Node/I-CON.html illetve http://www.ddriu.hu/projektek