pexels-aleksandr-slobodianyk-989959A víz kincs – ez a mottója a 2022. évi víz világnapjának, amelyet világszerte március 22-én tartanak, annak érdekében, hogy a különféle kampányokkal, rendezvényekkel, akciókkal a víz fontosságára és védelmére hívják fel az emberek figyelmét.

A tiszta ivóvíz az emberi élet nélkülözhetetlen feltétele, az egyetlen élelmiszer, amely semmi mással nem pótolható. Mi Magyarországon természetesnek vesszük az ivóvízbiztonságot, vagyis azt, hogy tiszta és jó minőségű ivóvíz kellő mennyiségben mindig a rendelkezésünkre áll, pedig mára az édesvíz a Föld egyes területein kevesebb, mint amennyire az ott élőknek szükségük lenne.

A víz az emberi szervezet fő alkotóeleme: az újszülöttek súlyának körülbelül 75-78%-át víz teszi ki, majd az életkor előrehaladtával ez az arány folyamatosan csökken, egy felnőtt szervezete átlagosan 50-59%, egy idős emberé 47-56% vizet tartalmaz nemtől függően. Testünk víztartalmának 15-25%-os elvesztése akár halálhoz is vezethet (forrás: https://egeszsegvonal.gov.hu/)

 

A korábban megkezdett környezetvédelmi kutatásai infrastrukturális feltételeinek megteremtése érdekében saját és bérelt laboratóriumokat tart fenn az Egyesület.

Alapvető vízmintavételi, fizikai, kémiai, kolloidikai mérések.